TEDGlobal 2012 на TEDxNBU Live

TEDGlobal 2012 на TEDxNBU Live

Аз съм голям TED фен, интересът ми към идеята на TED събитията се роди някъде през 2007г., когато за първи път чух за нея. На пръв поглед може да изглежда, че са просто презентации на умни хора, но всъщност е много повече от това.

Още по-интересно ми стана, когато се записах да уча ПР в магистърската програма на НБУ и имах късмета да се запозная с доц. Деси Бошнакова, която наистина вярва в каузата на TED и още повече в идеята на TEDx събитията. Накратко казано, това са локални TED събития, организирани от ентусиасти на местно ниво.

Първото събитие, на което успях да присъствам беше TEDxNBU, а  наскоро бях и на TEDxSofia. И двете събития бяха прекрасни и сигурно мога да напиша поне 20 поста да разказвам за всяка презентация по отделно. Най-важно от всичко е самата атмосфера, пропита от оптимизъм, иновация и креативност в едно. Хубавото на тези локални събития е, че виждаш, че и тук в България има активни, мислещи хора, които случват идеи.

Днес също успях да се докосна за малко до магията на TED, този път даже до TEDGlobal 2012, която конференция се провежда в момента в Единбург. Отново благодарение на Деси Бошнакова, успяхме да гледаме на живо онлайн в една от залите на НБУ, цял ден от глобалното TED събитие. Аз успях да се включа по-късно през деня, след края на работния ден, но дори и тези няколко часа успяха да ме накарат да се почувствам освежена и обнадеждена за бъдещето на света.

Имаше интересни презентации, които можете да видите, когато излязат на сайта на TED.

Имало и един българин Иван Кръстев, който аз не можах да видя, но прочетох за него в блога на събитието. Очевидно е успял да внесе и друга гледна точка за съвременния „интерактивен“ свят, основан на индивидуализма и свободата, която ни дава демокрацията. Нямам търпение да видя презентацията, когато излезе!

Нещо, което би било интересно на повече хора е инициативата TEDPrize, която до този момент се даваше на иновативни проекти на хора от  TED общността. Сега вече механизмът е променен. Повече можете да видите на сайта, но ви трябва една мечта и един добър човек да ви препоръча, и можете да получите 1 000 000 долара, за да я осъществите 🙂

снимка: tedprize.org

Краят беше магически с музика, която много ми допадна. Чухме едно момче, Усман Риаз, което само се научило да свири на китара, гледайки идолите си да свирят в youtube. Не след дълго, една негова мечта е сбъдната – свири с Престън Рийд на сцената на TED и то не какво на да е, а на нещо, което наричат percussive guitar. Тъй като ме впечатлиха, ще ви разкажа за тях друг път, когато има и повече видео материал.

снимка: blog.ted.com

Advertisements

About lyutova

Обичам да пътувам. Обичам преживяванията, заради които обичам живота - независимо дали включват човек, място, книга, музика или храна. Всички публикации от lyutova

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: